селско стопанство

Земеделие и селско стопанство

Тук може да откриете много полезна информация свързана със земеделието в България и чужбина.

Вторник, 19 Март 2013 08:41

Животновъдни производители

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Постоянно се появяват нови и специфични изисквания за фермерите, производители на животинска продукция. Към момента нещата се свеждат до хиляди изисквания, които следва да бъдат спазени, с цел крайната продукция да бъде не само качествена, но и призната по най-високите стандарти и да спада към категорията биологични продукти. Така например за производителите и вносителите на земеделски продукти и храни, създадени по биологичен начин, са длъжни да информират за дейността си Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация”.

Те следва да имат разрешение от министъра на земеделието и горите като контролен орган и да са регистрирани от него. Биологично произведените земеделски продукти и храни, получават съответна сертификация и се означават с национален знак за документиране на тяхното биологично производство.

За продуктите от животински произход се изисква да са родени от органично отгледани от майки, с това се гарантира за тяхното качество и екологичност.

Тяхното стопанисване е свързано с редица изисквания и нужните за поведенческо развитие на добитъка.

Помещенията за отглеждане на животни в стопанство се изисква да са от просторни постройки и да имат достъп с външния свят. Освен това те трябва да са застлани вътре с настилка, това е едно от изискванията на стандартите. За настилката се предвиждат и не повече от 50%

на пода, които трябва са постлани с дървена настилка. Ограничаването на животните във фермата, чрез връзване е забранено. За развитието и растежа на животинските стопанства са забранени методи като рязане и изтръгване на рога и кастрация, подрязването на опашката при овцете се допуска ако се извършват съгласно изискване и т.н. Това важи за всички видове стада.

Направени са леки изключения, като например при кокошките-носачки от биологичен произход, чиито човки се подрязват.

В общи линии това са основите при създаването на животинското стопанство и условията, в които трябва да бъдат отглеждани биологичните животни, но наред с тях има множество специфики по отношение на хранене, живот, профилактики и т.н.

Прочетена 1195 пъти
Още в тази категория: « Рибовъдно фермерство