селско стопанство

Земеделие и селско стопанство

Тук може да откриете много полезна информация свързана със земеделието в България и чужбина.

Вторник, 19 Март 2013 08:40

Вертикално фермерство

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Службата за аграрно развитие има идеята да изработи проект за вертикално фермерство. Негов инициатор е Диксън Деспомие. Той е професор по здрава околна среда и преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк. Проекта за този вид иновативно фермерство е създаден през 1999 г., а информацията за първите най-ранни публикации по отношение на вертикалното отглеждане на растенията датират още от 1915 г.
Имайки в предвид бързо нарастващата численост на населението и растящите нужди от храни по целия свят, осигуряването на храни става огромен проблем, за който трябва да се вземат сериозни мерки.

Според проучвания и статистически данни през 2050 г. населението на Земята ще наброява 9 милиарда души, а това неминуемо ще доведе до намаляване на земеделските площи, наред с това много от тях ще са изтощени в резултат на непрестанното използване в последните 60 години.

Всички тези цифри, факти и данни подтикват професор Деспомие и студентите му да се впуснат в измисляне на нова стратегия за производство на храните.

Идеята за вертикално стопанство, революцията в селското стопанство и отглеждането на растения в закрити помещения се взема под внимание и се оказва, че може да постигне бележити успехи.

Тази концепция се очаква да бъде одобрена и подходяща дори в страни, където селското стопанство не е възможно или съвсем отсъства, по този начин тя би осигурила достатъчно храна за цялото човечество.

Разбира се както всяко ново начало и тук има не малко критици, които смятат, че енергийния глад на вертикалните стопанства ще окаже пораженията си. Това, че слънчевата светлина следва да бъде заменена изцяло от светлинни диоди, а електричеството

не бива да идва от атомни централи.

Професор Деспомие, за случая смята, то да идва изцяло от възобновяеми енергии. Учении в областта на аграрните науки са анализирали до каква степен идеята на Деспомие е приложима реално. И резултатите до момента се оказват не рентабилни, защото водят до:

Увеличаване на годишната зърнена реколта= увеличаване на сектора на възобновяемите енергии с 400 пъти.

Проекта за вертикално фермерство все още се развива, като цели на база на топлоцентрала да се климатизират фермата. Светлината да идва от соларни клетки и да се измислят алтернативни решения за 50-те процента от общото потребление на енергия, които за сега се подава допълнително.
Изследванията продължават и занапред.

Прочетена 1099 пъти

Свързани статии (по етикет)