селско стопанство

Земеделие и селско стопанство

Тук може да откриете много полезна информация свързана със земеделието в България и чужбина.

Вторник, 19 Март 2013 08:39

Модерно фермерство на етажи

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Кога ли ще дойде момента, когато и у нас фермерството и най-модерните технологии ще са нещо обичайно, вместо да се прехласваме и възхищаваме на чуждите фермери. И все пак докато настъпи този момент е добре за всички любители и хора, чиято дейност е свързана с фермерство да се интересуват от новите възможности, технологии и изисквания.

Така например на скоро в Корея бе представена уникална по външност и структура ферма на няколко етажа. Високотехнологичния селскостопански двор се превърна в туристическа забележителност. Тази най-нова ферма е разположена в южнокорейският град Сувон, на около 25 километра на юг от столицата Сеул.

Сградата е построена на три етажа и е интересен факта, че насред двумилионния град се отглеждат зеленчуци. Не се използват никакви пестициди, а обслужването става напълно автоматично.
От тази ферма реколта се добива целогодишно, без времето да оказва влияние на производството. Тя е изключително богата и сходна с реколтата от оранжерия.

Проекта носи наименованието „вертикална ферма“ в Корея. Вида й е като на складови помещения във вътрешността, а по рафтовете има салати, които са разположени на няколко етажа растения и са облъчвани с бяла, виолетова и синя светлини, излъчвани от светло диоди. При пълен капацитет на работа на ден се произвеждат към 125 глави салата.

Специалисти се грижат за постоянната поддръжка на влагата на въздуха и температурите в помещенията. Светлината от диодите също изисква постоянна намеса, защото както спецификата на всяко растение е различна, така и облъчването с нея трябва ад е различно.

За вертикалното фермерство е факт, че нищо не бива да бъде оставено на случайността. Идеята е този вид на отглеждане на плодове и зеленчуци да просперира и да намери своето приложение на пазара. Докато обаче стане така популярно и практикувано по света, ще се продължава с традиционните методи познати до момента. 

Прочетена 947 пъти

Свързани статии (по етикет)