селско стопанство

Земеделие и селско стопанство

Тук може да откриете много полезна информация свързана със земеделието в България и чужбина.

Вторник, 19 Март 2013 08:39

Краве фермерството в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Нова дейност или нещо, което години наред е „спало“, някъде там приглушено. Истината е, че кравефермите в България едва сега стартират своята дейност. Интересни са и някои явни факти и данни, с които биха могли да се запознаят любителите и самите фермери.

Така например за дребните и средни фермери, занимаващи се с млечни ферми, където размерите на кравефермите за ЕС продължават да е за дребните в порядъка на 10-20 крави, а за средните от 50 до 100 крави.

За едрите кравеферми капацитета е над 200 крави и те са привилегия за тези, които имат натрупани много знания и опит в сферата с отглеждане на рави и са готови да инвестират големи количества средства за закупуване на нови технологии.

Както всяка дейност в животновъдното стопанство, така и тук се изискват много усилия, за да се постигне един задоволителен ръст.

За средния размер на млечните ферми у нас, все още се изискват множество грижи, в резултат, на което всичко ще става постепенно.

От едрите колективни ферми в изминалото време не е останала никаква следа и натрупан положителен опит. Извода от този изминал период е, че не усвоеното едро е по-губещо от дребното такова.

У България не е изключена възможността да бъдат създавани едри кравеферми, но както вече споменахме това е лична отговорност и инициативност, на фермери, които могат да инвестират много милиони и средства за най-модерни технологии, имат вече доста солиден, натрупан опит зад гърба и компетенция за експлоатацията на машините и оборудването. Тези неща не представляват трудност за европейските кравеферми. За съжаление можещите у нас, които имат нужния опит и познания да се справят с тази дейност не са много. Те не трябва да се осланят на упътвания за експлоатация на технологиите, нито на държавните субсидии, които реално са предназначена за производитела на масова продукция.

За едрите краварници рисковете от материална гледна точка се поемат от бизнесмените, не от обществото.

Прочетена 865 пъти
Още в тази категория: Модерно фермерство на етажи »