селско стопанство

Земеделие и селско стопанство

Тук може да откриете много полезна информация свързана със земеделието в България и чужбина.

Вторник, 19 Март 2013 09:57

Биологичното селско стопанство

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

За биологично селско стопанство може толкова много да се изговори, колкото цял роман да бъде написан. И в общи линии тук само ще се спрем на кратка и систематизирана характеристика.

Биологичното селско стопанство е вид и мерител за качество. Спецификата и уникалността му се състоят в това, че правилата за производство могат да се прилагат от много на брои производители, сред множеството страни, а от друга страна, че чрез него се контролира не самият краен продукт, а процеса на производство.

Това, какъв тип производство ще избере отделният производител, зависи изцяло от личното му решение. Производителя на селскостопанска продукция решава дали да се занимава с земеделие свързано с органична продукцията по други методи. Приемайки обаче да създава качествено биологично производство той трябва да се придържа към стриктното спазване на правила и стандарти, да подлежи на строг контрол, който се извършва от независим контролен орган. Всичко това гарантира продукти, които са произведени по стандарти за органично производство.

Системата за органично производство се справя успешно към момента със здравето и благоразположението на животните.

Според изискванията на ЕС, често се правят срещи с изследователи и ветеринари работещи по благосъстоянието при животните в около 17 изследователски института по 13 страни в Европа.

По проекта на срещите бе заключено, че в много европейски страни се увеличават данните показващи, че органичното земеделие се подобрява и благосъстоянието на животните нараства. Всичко това се дължи на забраната на най-големите производствени практики, които се употребяват за животните.

Прочетена 78086 пъти